IT

Reducere drastică a estimărilor privind vânzările de telefoane și calculatoare

Share

International Data Corporation (IDC) a redus semnificativ estimările privind vânzările de telefoane, calculatoare și tablete din cauza inflației, războiului, dar și a restricțiilor de circulație impuse anul acesta în China. Cea mai mare scădere în 2022 este așteptată în Europa Centrală și de Est.

Astfel, pentru piața de telefoane, IDC estimează livrările mai mici cu 3,5%, până la 1,31 miliarde de unități în 2022. După trei trimestre consecutive de scădere și provocări tot mai mari atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea, IDC și-a redus semnificativ prognoza pentru 2022, de la proiecția anterioară de creștere de 1,6%. Cu toate acestea, IDC se așteaptă ca acesta să fie un recul pe termen scurt deoarece piața este estimată să își revină pentru a atinge o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 1,9% pe cinci ani, până în 2026.

Pe regiuni, cea mai mare scădere în 2022 este așteptată în Europa Centrală și de Est, cu livrări în scădere cu 22%. China este prognozată să scadă cu 11,5% sau aproximativ 38 de milioane de unități, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din reducerea globală a volumului de livrări din acest an. Piața din Europa de Vest este de așteptat să scadă cu 1%, în timp ce majoritatea celorlalte regiuni vor înregistra o creștere în acest an, inclusiv Asia/Pacific (cu excepția Japoniei și a Chinei) (APeJC), cu o creștere de 3%, a doua cea mai mare regiune după China.

Războiul și inflația sunt principalii factori care stau la baza încetinirii cererii de PC-uri și tablete. Potrivit unei noi previziuni a International Data Corporation, livrările globale de PC-uri tradiționale vor scădea cu 8,2% în 2022, la 321,2 milioane de unități. În mod similar, prognoza pentru livrările de tablete la nivel mondial a fost redusă la 158 de milioane de unități, o scădere de 6,2% față de 2021.

În ciuda previziunilor mai mici pentru 2022, IDC se așteaptă ca livrările de PC-uri să rămână cu mult peste nivelurile de dinaintea pandemiei deoarece viitoarele actualizări ale dispozitivelor, cererea comercială robustă și adoptarea în cadrul piețelor emergente continuă să fie motoare pentru industrie.

De asemenea, IDC se așteaptă ca livrările să revină la o creștere anuală în 2023 și în anii următori, deși declinul din acest an va duce la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pe cinci ani, de -0,6%.

Între timp, tabletele se confruntă cu un declin mai mare în aceeași perioadă deoarece concurența din partea PC-urilor, precum și a smartphone-urilor va continua să inhibe creșterea, ceea ce va duce la o CAGR de -2%.

(I.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *