Fonduri europene

Afacere cu ATV-uri la fermă cu bani europeni

Share

Închirierea ATV-urilor, în sine, este o afacere bună, în funcție de unde este amplasată, dar trebuie integrată într-o activitate mai complexă pentru a avea șanse de reușită la finanțare. De aceea, tânăra Casiana Liteanu din satul Podișu, comuna Bălțați, județul Iași, a adus la ferma de ovine a familiei iubitorii de ATV-uri, prin intermediul unui proiect european, în anul 2022.

„Totul a început de la ideea «vreau să fiu antreprenor»! Urmând cursurile de antreprenoriat organizate de Universitatea de Științele Vieții «Ion Ionescu de la Brad“ (USV Iași) și depunând planul de afaceri în etapa a doua din cadrul competiției «e-Antreprenor“ am reușit sa primesc finanțarea de 40.000 €. Cu acești bani mi-am achiziționat pentru început 4 ATV-uri pentru a desfășura diferite trasee pentru potențialii noștri clienți. Momentan oferim trasee doar cu ghid, dar pe viitor ne dorim să includem și o masă după parcurgerea traseului, toate din sistem gospodăresc, profitând de faptul că noi deținem și o fermă de 600 de oi, rasa Rovasi. Am ales acest tip de business datorită cadrului natural ce îl deține satul meu și, totodată, pentru simplul fapt că nu avem concurență în zonă. Am profitat de acest lucru și mi-am propus să fac o afacere din asta; dornicii de adrenalină nu trebuie să mai meargă câteva sute de kilometri pentru o plimbare cu ATV-ul, iar costurile pentru o achiziție sunt destul de costisitoare. Oferim trasee de o oră, respectiv două ore, doar cu ghid“, specifică Casiana Liteanu, antreprenoare din Bălțați, județul Iași.

Submăsura 6.4 – PNDR pentru afaceri neagricole în mediul rural

În momentul când tânăra ieșeancă a accesat un astfel de proiect, eligibilitatea achizițiilor de vehicule tip ATV (all terrain vehicles) pentru agrement era încadrată la submăsurile 6.2 și 6.4 – PNDR, iar mulți antreprenori au vrut să ia fondurile europene de câte 70.000 de euro prin Submăsura 6.2 sau 200.000 euro prin Submăsura 6.4 – PNDR pentru afaceri neagricole în mediul rural și să le folosească pentru achiziționarea de ATV-uri și SSV-uri, însă trebuie știut că astfel de investiții nu au fost eligibile în toate situațiile.

În urma analizei punctelor de vedere diferite emise de structurile județene, Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că „în afară de încadrarea activităților menționate la codul CAEN 9329 «Alte activități recreative și distractive», a rezultat o posibilă încadrare pe un cod CAEN care nu este eligibil în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4, respectiv codul 7711 «Activități de închiriere și leasing de autoturisme și autovehicule rutiere ușoare» și nu codul 7721 «Activități de închiriere și leasing de bunuri recreaționale și echipament sportiv»“.

În cadrul codului CAEN 7711 au fost permise activitățile de închiriere de ATV-uri și/sau SSV-uri, cu tarif orar, fără însoțitor, atunci când societatea realizează în mod distinct/individual un aport la cifra de afaceri ca urmare a desfășurării acestui tip de activitate (închiriere). Astfel, achiziția de ATV-uri nu a fost eligibilă pentru închiriere ca activitate de sine stătătoare, ci doar dacă această cheltuială a fost integrată, în cadrul planului de afaceri depus, cu elemente privind organizarea de plimbări de agrement/recreative pentru clienți/turiști, împreună cu un însoțitor, pe anumite trasee, în diverse zone turistice.

Beatrice Alexandra MODIGA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *