Afaceri

Adaptare în vremuri de criză, ferme care livrează produse proaspete la domiciliu

Share

În vreme ce măsurile luate pentru combaterea răspândirii „inamicului invizibil“ i-au speriat pe unii, pe alții i-au determinat să se adapteze. Astfel, multe ferme au început să livreze la domiciliu și să se reorienteze către mediul online. În loc să se plângă că vine apocalipsa peste noi, unii producători de fructe, legume, lactate și procesatori de carne au văzut oportunitatea oferită de mediul online și au început să preia comenzi pentru livrări la domiciliu.

Cumpărături, dar și ajutor

O parte dintre aceștia aveau clienți restaurante și alte unități de alimentație publică, închise în această perioadă. Pentru acești producători, reorientarea a fost strategia principală de business.

De la fructe și legume proaspete, carne, dulcețuri, compoturi până la murături și zacuscă au fost promovate în mediul online pentru a atrage potențialii clienți. Fiecare produs cumpărat înseamnă un ajutor pentru fiecare fermier român și hrană sănătoasă pentru cei care aleg produsele locale.

Pe lângă producători, sunt și întreprinzători care, pe bază de comandă fermă, iau produsele din ferme și apoi le livrează clienților.

Ferma din Curte

Situată în Urlați, județul Prahova, Ferma din Curte livrează de luni până vineri: carne și preparate din carne, lactate, brânzeturi, miere, ouă, dulcețuri, bulion și alte preparate delicioase. În afară de produse alimentare, ferma livrează și vinuri de calitate: seci și demi-dulci. Doritorii pot comanda pe site-ul fermei, www.fermadincurte.ro.

După înregistrarea comenzii, clientul este contactat telefonic pentru confirmare; comenzile pot fi preluate în maximum 24 de ore, iar data și detaliile livrării se comunică prin telefon. Păsările sunt livrate proaspete și sunt sacrificate în ziua în care ajung la client. Prețurile variază între 1,5 lei/ou, 30 de lei pentru un kilogram de carne de pui sau de curcan, 40 de lei kilogramul de coaste de mangalița, 35 de lei kilogramul de brânză maturată și 80 de lei pentru un kilogram de cârnați de porc din rasa Mangalița.

Ferma Dacilor

Tot în Prahova, zona Dealu Mare, se află și Ferma Dacilor. Aici se cresc porci din rasa Mangalița, berbecuți, gâște și bibilici.

Ferma din inima pădurii livrează ouă, lactate, brânzeturi, carne proaspătă și preparate din carne, murături, borș, dulcețuri, miere și vinuri alese. Un litru de lapte proaspăt sau 330 ml de iaurt de casă costă 6 lei, iar cașcavalul afumat este 50 de lei per kilogram. Un kilogram de telemea de vacă costă 25 de lei, iar brânza de burduf este 55 de lei per kilogram. Mușchiul de porc afumat este livrat cu prețul de 60 de lei per kilogram, iar ciolanul afumat costă 20 de lei per kilogram. Un kilogram de ceafă sau mușchi de porc crescut la Ferma  Dacilor costă 35 de lei, pentru rasa Mangalița prețul fiind de 120 de lei per kilogram.

Clienții mai pot comanda sirop de soc (15 lei/ 330 ml), dulceață de mure fiartă în Cabernet Sauvignon (25 lei/300 g), dulceață de ardei iute (25 lei/300 g) sau vinuri din Cramele Boian și Stanca. Comenzile se livrează în termen de 2-3 zile lucrătoare, se pot achita prin transfer bancar sau numerar la livrare, iar comanda minimă este de 200 de lei.

Pornită ca o afacere de familie, Ferma Dacilor a devenit un loc de poveste, unde trecutul ajunge din urmă prezentul pentru a ne aminti că valorile străbune trebuie atent conservate și transmise mai departe cu mândrie. Cei care doresc să-și ridice produsele comandate direct din fermă se pot bucura și de câteva zile de răsfăț în natură, Ferma Dacilor oferind și spații de cazare în cele 21 de odăi, 4 căsuțe suspendate sau 4 colibe dacice (în curs de finalizare). Oferta completă și promoțiile pot fi consultate pe pagina de Facebook sau pe site-ul www.fermadacilor.ro.

Biodumbrava

Pentru legume proaspete, o alternativă este ferma ecologică Biodumbrava, situată la câțiva kilometri de București. Biodumbrava livrează o dată pe săptămână legume bio proaspete de sezon, oferta incluzând: salată verde, baby spanac, rucola, leuștean, mărar, măcriș, andive, dovlecei, precum și legume sau fructe congelate. Clienții pot comanda și dulcețuri, murături sau paste de tomate.

De asemenea, pe lângă fructele congelate – ideale pentru prepararea de smoothie –, Biodumbrava mai livrează și fructe deshidratate. Comenzile se pot face pe site-ul www.biodumbrava.ro

Comanda minimă este de 70 de lei, iar plata se poate face prin card sau numerar. Prețurile produselor comercializate variază între 3 și 15 lei.

Fresh Microgreens

Înființată în 2013, ferma Fresh Microgreens este o afacere de familie și primul producător de microplante din România. Situată în județul Prahova, comuna Gorgota, ferma este apreciată pentru produsele sale de calitate de către operatorii din HoReCa. După închiderea acestora, ca măsură de prevenire a răspândirii pandemiei de COVID-19, Fresh Microgreens s-a reorientat către livrări la domiciliu.

Oferta de microplante include iarbă de grâu, gulie roz, linte, busuioc, creson, ceapă Chives, coriandru, măcriș, mazăre, muștar, năut, ridiche etc. Prețul acestora este 6 lei, cu excepția grâului care costă ceva mai puțin, 3,9 lei. Microplantele se pot adăuga în salate, garnituri, diverse preparate și se recomandă a se consuma în stare crudă, fără preparare termică. Ferma livrează și legume și fructe produse în România, dar și importate; oferta include și avocado, banane, ananas, mandarine, mango, lime etc. Comenzile se pot face direct prin magazinul online www.microgreens.ro/magazin.

Simona Nicole DAVID

One thought on “Adaptare în vremuri de criză, ferme care livrează produse proaspete la domiciliu

  • Bună ziua! Rog să mă informați dacă puteti să îmi livrați la domiciliu (Bușteni, Prahova), un porc Mangalița in carcasă, cca 100-110 kg, în luna decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *