EDITORIAL

Guițatul lăcustei

Share

Deunăzi mă uitam la o emisiune pe un post TV. La un moment dat, o nutriționistă de vreo 30 de ani a făcut o afirmație care m-a cam lăsat cu gura căscată. Duduia a spus ceva de genul… Citez din memorie: „Pentru anumite persoane, peștele nu e bun ca aliment. De ce? Se știe că peștele e un animal care nu doarme niciodată, de aceea poate induce anxietate pesoanelor care îl consumă…“ Imediat m-a străfulgerat o iluminare! A trebuit să treacă o grămadă de ani, mai precis peste 32, ca să înțeleg de ce pe vremea lui nea Nicu se făcea o intensă propagandă consumului de pește sub lozinca: „Nicio masă fără pește!“ Păi da! Partidul voia ca întreaga populație a României să fie anxioasă și să asculte oridinele de partid și de stat fără crâcnire! Nu-i așa? Iar după asta, „iluminările“ s-au ținut lanț. Vrei să alergi repede, să fii campion la atletism? Consumă carne de iepure! Vrei să faci bani pe bursă? Consumă carne de rechin? Perseverența e o calitate care-ți lipsește? Consumă carne de… Și tot așa… În plus, m-am prins de ce, în copilărie aveam niște vecini care din „boule“ și „vaco“ nu se scoteau. Evident că mâncarea lor de bază era carnea de vită… De „apelativul“ „porcule“ nici nu mai vreau să amintesc. Se știe că românii sunt mari amatori de carne de porc.

Revenind la treburi serioase, citeam în presa de la începutul lui iulie că zeci de hectare de teren agricol din localitatea Greci, județul Tulcea, au fost invadate de lăcuste. Citez din presă: „Pentru căutarea unei soluții a fost întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Din imaginile suprinse de un localnic se poate observa cum lăcustele au invadat zeci de hectare de teren cultivate cu porumb, făcând ravagii. Fermierii din zonă sunt îngrijoraţi că îşi pierd culturile din cauza acestor insecte, având în vedere că oricum acestea erau afectate de secetă. Deci, ne-au invadat lăcustele! Anul e bun: secetă, arşiţă, foamete. Exact asta mai lipsea. Sună a molimă biblică. Știi cum te simți acolo pe câmp? Ca în filmele lui Hitchcock, doar că-s lăcuste, nu păsări“, au spus fermierii pentru presă.

Sigur, știrea pare apocaliptică. Dar… Dar dacă ne uităm la noua politică alimentară a UE, dezastrul de ieri e binecuvântarea de mâine… Spun asta pentru că, la finele anului trecut, Comisia Europeană a autorizat un nou aliment pentru comercializare în UE – lăcusta călătoare (Locusta migratoria). Este a doua insectă care primește autorizația Comisiei, după viermele de făină, după cum ne anuță oficial Comisia Europeană. Drept urmare, lăcusta călătoare va fi disponibilă în UE congelată, uscată și sub formă de pudră. Intenția este de a fi comercializată ca snack sau ca ingredient alimentar în produse alimentare. Și, ca să stăm liniștiți, „Această autorizație vine după o analiză științifică riguroasă de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care a tras concluzia că lăcusta călătoare este sigură pentru utilizarea propusă de compania aplicantă“, au informat oficialii europeni.

Trebuie spus că prima autorizare a unei insecte ca aliment nou a fost adoptată în iulie 2021 pentru viermii de făină uscați. Și, tot ca să nu ne îngrijorăm, în diverse studii, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a identificat insectele ca o sursă foarte nutritivă și sănătoasă, cu conținut înalt de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale. Iar insectele, care sunt consumate zilnic de către milioane de oameni pe planetă, au fost identificate ca sursă alternativă de proteine în cadrul strategiei europene „Farm to Fork“ (De la Fermă la Furculiță), care ar putea facilita tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil.

Da, pe glob probabil că sunt milioane de oameni care consumă insecte. Aceștia se împart în două categorii: oameni săraci de prin Orient, Africa sau America de Sud sau oameni foarte bogați care consumă anumite insecte ca să-și dovedească statutul social.

Și, mai nou, o grămadă de staruri fac „reclamă“ la consumul de insecte privindu-le ca pe o delicatesă.

Așadar, știrea de mai sus cu invazia de lăcuste va suna peste câțiva ani ceva de genul: „Radarele din județul X au identificat un roi de câteva milioane de lăcuste întreptându-se spre localitatea Y. Autoritățile din zonă au fost informate și, în mai puțin de 10 minute, localnicii au armat harpoanele cu plase, trecând pe poziții. Când a început invazia, zeci de plase s-au ridicat la cer, unde, pe nepregătite valul imens de lăcuste a fost capturat. Într-o declarație ulterioară, primarul localității s-a declarat pe deplin satisfăcut, în principal pentru faptul că oamenii din zonă au hrana asigurată pentru cel puțin trei luni“…

Bogdan PANȚURU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *