Piata funciara

De ce investiția în terenuri agricole rămâne una sigură

Share

De când lumea și pământul, terenul a fost valoros. Poate nu degeaba s-au dus și se duc războaie pentru pământ… Cu un potențial enorm, prețul terenului crește pe zi ce trece, iar asta confirmă că investiția în teren rămâne una sigură, indiferent de vremuri.

Potrivit Eurostat, prețul mediu al terenului arabil în România a depășit prețul de 7.000 de euro per hectar, o creștere destul de mare dacă ținem cont de faptul că, în 2016, prețul unui hectar era de aproximativ 1.600 de euro.

Terenurile Țărilor de Jos rămân cele mai scumpe

Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari prețuri în rândul statelor membre UE, la terenul arabil, s-au înregistrat în Țările de Jos, cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar în 2019. La polul opus, cel mai mic preț s-a înregistrat în Croația, prețul unui hectar de teren arabil fiind, în medie, 3.440 de euro în anul 2020. De altfel, prețul terenurilor în Țările de Jos a rămas la fel de mare ca și în anii trecuți. La nivel regional, conform datelor disponibile, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar în 2020), iar cele mai mici preţuri în regiunea sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar).

Cât costă terenul în București-Ilfov

Cele mai mari preţuri la terenuri arabile în România sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov (11.615 euro pentru un hectar), iar cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.261 de euro pentru un hectar). Potențialul de creștere este încă mare, consultanții din domeniul imobiliar estimând că prețul unui hectar de teren arabil va crește până la 10.000 de euro. Creșterea prețului ar fi condiționată de investițiile în infrastructură și nu numai. De pildă, Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, clima, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sistemele de irigaţii, precum şi de forţele de piaţă ce ţin de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile. De asemenea, terenul arabil irigabil este mai scump decât terenul non-irigabil în aproape toate regiunile.

Unde s-au vândut cele mai scumpe terenuri

Potrivit datelor MADR, anul trecut, printre cele mai scumpe terenuri au fost vândute în județele Dolj și Timiș. În județul Dolj, cel mai scump teren s-a vândut cu 7.655 de euro hectarul, un alt teren fiind tranzacționat cu 5.500 de euro hectarul. În Timiș, s-au raportat două tranzacții la prețul de 34.000 de lei hectarul, adică aproape 7.000 de euro, cele două terenuri având 45 de hectare. Prețuri mari s-au înregistrat și în județul Teleorman, unde hectarul de teren arabil costă, în medie, aproximativ 6.100 de euro. Anul trecut, în Teleorman au fost tranzacționate trei terenuri cu prețuri între 5.000 și 7.000 de euro per hectar.


Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), până la jumătatea lunii decembrie a anului trecut au fost vândute șapte mari terenuri, cu suprafață totală de 287 de hectare, ce au avut o valoare de 7,6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro).


Simona-Nicole DAVID

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *