Statistica

Valoarea adăugată în agricultură a crescut cu 73% între 2000 și 2019

Share

Agricultura este un motor care, deși este condiționat de factori externi, pune în funcțiune economia mondială. Potrivit ultimului Anuar Statistic emis de FAO, valoarea adăugată în agricultură a crescut cu 73% între 2000 și 2019, la aproximativ 3,5 trilioane dolari americani. Același raport indică faptul că ponderea agriculturii în PIB-ul global a fost stabilă la aproximativ 4% din 2000, iar în domeniul agricol s-au angajat 874 milioane de oameni în 2020 , reprezentând 27% din forța de muncă globală, comparativ cu aproximativ 1 050 milioane (sau 40%) în 2000. Cum arată agricultura în cifrele emise de Organizația pentru Alimentație și Agricultură aflăm din sinteza Anuarului Statistic din 2021.

Astfel, aflăm că în 2019 utilizarea în agricultură a îngrășămintelor anorganice a fost de aproximativ 190 de milioane de tone de nutrienți, dintre care 57% a fost azot, iar utilizarea pesticidelor a crescut cu 36% între 2000 și 2019, dar a scăzut din 2012. Între 2000 și 2019, suprafața terenurilor agricole a scăzut cu 127 de milioane de ha – aproximativ dimensiunea Nigerului –, în timp ce suprafața de pădure a scăzut cu 94 de milioane de ha – aproximativ dimensiunea Republicii Unite Tanzania. În ceea ce privește producția, cerealele au fost produsul cel mai comercializat în 2019, iar cele patru culturi care reprezintă aproximativ jumătate din producția globală a culturilor primare sunt trestia de zahăr, porumbul, grâul și orezul. Producția de uleiuri vegetale s-a dublat între 2000 și 2019. Carnea de pui a fost cel mai produs tip de carne în 2019, cu o producție de 337 de milioane de tone de carne, cu 44% mai mult decât în 2000. Unul dintre subiectele cu notoritate abordate în ultima perioadă este cel al emisiilor de gaze. Potrivit statisticilor, aproximativ 55% dintre ele sunt legate de animale. Se pare că emisiile de gaze cu efect de seră la poarta fermei au crescut cu 11% între 2000 și 2019, iar emisiile de gaze cu efect de seră pe terenurile agricole au scăzut cu 2% între 2000 și 2019. În același anuar statistic se face referire și la prevalența insecurității alimentare moderate sau severe care este puțin mai mare pentru femei decât pentru bărbați, cele mai mari diferențe fiind regăsite în America Latină și Caraibe.

Aprovizionarea cu energie alimentară a crescut în toate regiunile începând cu anul 2000, cele mai rapide creșteri fiind înregistrate în Asia și America Latină și Caraibe. Obezitatea a crescut în toate regiunile. Aproape 30% dintre adulții din America de Nord, Europa și Oceania sunt obezi, în timp ce majoritatea persoanelor subnutrite trăiesc în Asia, iar Africa are cea mai mare prevalență a subnutriției. (sursa Anuarul Statistic 2021 FAO).

(D.Z.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *