Piete. Burse

Piața mondială a condimentelor, în creștere

Share

Lumea este și un mix de gusturi, arome și parfumuri conferite de condimentele fiecărei culturi culinare în parte. În multe dintre bucătăriile lumii condimentele sunt acea notă de final care îmbogățește mâncarea și creează această diferență între stilurile de a găti. Deși sunt cunoscute de secole, noile tendințe culinare determină o creștere a cererii și, implicit, o dezvoltare a pieței globale a condimentelor.

Cele mai folosite mirodenii

Dimensiunea pieței globale a condimentelor a fost evaluată la 15,86 miliarde USD în 2019, 18,47 miliarde de dolari în 2022 și este așteptată să crească la 25,42 miliarde dolari până în 2029, se arată pe www.grandviewresearch.com. Expansiunea pieței globale a condimentelor este pusă pe seama trendurilor din cultura gastronomică, unde se cer din ce în ce mai mult gusturi autentice și variate. În categoria condimentelor sunt incluse semințele, fructele uscate, rădăcinile și cojile folosite pentru a da aromă și culoare alimentelor, disponibile în diferite forme, măcinate, zdrobite și întregi. Fiecare dintre aceste condimente oferă alimentelor o aromă și un gust unice. Printre cele mai folosite condimente la nivel mondial se numără scorțișoara, piperul negru, semințele de chimen, nucșoara, cuișoarele, pudra chili, turmericul, ghimbirul și usturoiul. Cert este că această cerere crescută de condimente îi determină pe producători să aducă pe piață produse de calitate înaltă și atractive. Este posibil ca această dorință de a încerca gusturi noi să implice o fuziune între stiluri culinare diferite, cum este cazul, spre exemplu, gastronomiei din Orientul Mijlociu și al celei din Asia de Sud-Est.

Condimentele întregi, în topul preferințelor

Turmericul, un condiment folosit în cultura gastronomică asiatică și Orientul Mijlociu de mii de ani, este de așteptat să înregistreze cea mai rapidă creștere CAGR, de 7,1%, din 2020 până în 2027. Mirodeniile sub formă de pudră au reprezentat mai mult de 50,0% din veniturile globale în 2019. Preferința tot mai mare a consumatorilor pentru condimentele întregi cu scopul de a economisi timp și a obține o aromă autentică este de așteptat să crească cererea pentru acest tip de condimente. Se preconizează că acest segment de condimente va înregistra cel mai rapid CAGR, de 6,8%, din 2020 până în 2027. Condimentele întregi sunt preferate datorită aromelor proaspete și vibrante (pot fi fierte mai mult timp, fapt ce permite ca aroma lor să fie atât de pregnantă pe cât își dorește consumatorul) și termenului de valabilitate mai mare. Creșterea prețurilor mirodeniilor, cum ar fi piperul, ghimbirul și cardamomul, din cauza variațiilor sezoniere care afectează producția, a permis producătorilor să mărească prețul ambalat pentru consumatorii finali. Pe de altă parte, producătorii se adresează consumatorilor care au tendința de a încerca diferite combinații de condimente pentru a pătrunde pe piață cu produse noi.

Asia, cel mai mare producător și exportator

Asia a deținut cea mai mare pondere pe piața mondială a condimentelor, de peste 35,0%, în 2019 și este unul dintre principalii producători și exportatori de condimente. În topul celor mai mari producătoare țări de condimente din Asia este India, cu o producție de 5,7 milioane de tone, reprezentând 42% din volumul total. Regiunea are cea mai mare populație din lume, iar cererea de condimente a cunoscut o creștere foarte mare. Majoritatea condimentelor și ierburilor sunt cultivate în țări precum India, Vietnam, China și Thailanda, făcând astfel regiunea principalul exportator din lume. Potrivit grandviewresearch, unii dintre jucătorii cunoscuți de pe piață sunt AJINOMOTO, Everest, Catch, Ariake Japan și MDH. China este unul dintre cei mai mari consumatori de condimente din Asia, iar acest fapt a fost posibil datorită diversificării dietei zilnice ca urmare a creșterii veniturilor individuale. Potrivit globaltrademag.com, India (4,8 milioane de tone) rămâne cel mai mare consumator de condimente din lume, cuprinzând cca 37% din volumul total. Mai mult, consumul de condimente în India a depășit de opt ori cifrele înregistrate de al doilea consumator, Indonezia (634.000 tone). Bangladesh (543.000 tone) a ocupat locul trei în ceea ce privește consumul total, cu o cotă de 4,1%.


La nivelul anului 2019, suprafața globală recoltată de condimente s-a ridicat la 6,7 milioane ha, în creștere cu 3% față de anul precedent. Suprafața recoltată a crescut cu o rată medie anuală de +2,4% în perioada 2007-2019. Ritmul de creștere a fost cel mai rapid în 2016, când suprafața recoltată a crescut cu 7% pe an. În perioada analizată, suprafața recoltată dedicată producției de condimente a atins maximul în 2019 și se preconizează că se va menține creșterea în viitorul apropiat.


În 2019, cantitatea de mirodenii produsă la nivel mondial a crescut modest, la 13 milioane de tone, în creștere cu 4,3% față de cifrele din 2018. În general, producția totală a indicat o creștere moderată din 2007 până în 2019: volumul său a crescut cu o rată medie anuală de +4,0% în ultimii doisprezece ani. Cu toate acestea, modelul de tendință a indicat unele fluctuații vizibile care au fost înregistrate pe parcursul perioadei analizate.


Laura ZMARANDA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *