Economie

Mathaus: Scumpirea energiei crește interesul românilor pentru izolarea locuinței

Share

Scumpirea puternică a gazelor și a energiei electrice a determinat tot mai mulți români să fie interesați de izolarea termică a locuințelor și de soluții pentru reducerea consumului. Atât în magazinele fizice cât și în mediul online, cele mai căutate produse au fost, la începutul anului, materialele de izolare termică, polistiren expandat, vata minerală, alături de boilere și centrale termice și electrice cu un consum mai redus de energie, becurile led și panourile solare.

Cum facem să avem o factură mai mică la gaze și curent? O întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Potrivit experților de la Mathaus, pentru a ne eficientiza consumul trebuie să ne luăm câteva măsuri esențiale. În primul rând, ar trebui să folosim electrocasnice cu consum energetic redus (becuri, calorifere, centrale, boilere etc.). Esențial este, totodată, să stopăm pierderile de căldură din apartamente sau case, prin intermediul unor materiale eficiente. Dacă, în privința electronicelor și electrocasnicelor, soluțiile sunt evidente – folosirea iluminatului LED, a obiectelor care au un consum mai mic (identificat foarte clar, conform legislației), în privința izolării termice a locuințelor, alegerea unor materiale mai bune, cu adevărat eficiente, ține de informarea corectă și de expertiză. „Ca să îți reduci factura la utilități este absolut necesar să folosești materiale de construcții eficiente, de la termoizolațiile interioare și exterioare, la ferestre și uși cu un grad izolator ridicat, instalații electrice și termice cu un consum cât mai redus de energie. Este un domeniu în care ofertele sunt diverse și trebuie adaptate tipului de locuință. De aceea este extrem de important să faci alegerea corectă“, afirmă Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

Atenție la compatibilitatea materialelor

Interesul tot mai mare al românilor pentru materialele eficiente energetic a încurajat producătorii să importe soluții cât mai eficiente. În alegerea materialelor termoizolante, fie că sunt la cele mai înalte standarde sau se încadrează într-un buget accesibil, cel mai important este ca acestea să fie compatibile, pe cât posibil de la același producător și, mai ales, certificate, atrag atenția experții Mathaus.

„Potențialii cumpărători trebuie să înțeleagă că izolarea eficientă a locuinței este dată de calitatea întregului sistem termoizolator, nu doar de materialul principal cum ar fi vata minerală sau polistirenul. Un sistem termoizolator complet eficient înseamnă că stratul suport este compatibil cu elementul termoizolant, care la rândul său este compatibil cu adezivul sau alte accesorii de prindere.

Performanțele izolației termice sunt direct proporționale cu grosimea materialului termoizolant ales și modul cât mai corect în care a fost realizat montajul. Putem spune că în România, standardul de izolație a ajuns la 15 cm grosime“, afirmă Liviu Chelban, director departament produse pentru termoizolații și chimice la Arabesque. Un sistem complet eficient cuprinde, pe lângă materialul de bază, și stratul final de vopsea sau tencuiala decorativă cu rol atât estetic, cât și de protecție finală a sistemului termoizolant.

În urma unui studiu realizat de o entitate privată, procentele de pierdere a căldurii sunt între 30-40% prin pereți, ușile 10% și ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiș se poate pierde între 15 și 25% din coeficientul energetic.

Termoizolația ajută și vara

În general, românii iau în calcul să-și eficientizeze consumul de energie doar iarna. Însă, o casă termoizolată corect aduce beneficii și vara. Temperatura din interior rămâne constantă și vara, fără a mai fi nevoie de utilizarea frecventă a unui sistem de aer condiționat.

„Dacă tot ne focusăm pe eficiența energetică, ar fi bine să folosim produse certificate, din magazinele specializate, și să rămânem deschiși la noile tehnologii puse la dispoziție de producători. Industria evoluează simțitor, oferind clienților sute de alternative la materiale, de la accesorii și până la materie primă, pe care meșterii adesea le evită din teama de a lucra cu materiale noi. Totuși, atunci când construiești sau reabilitezi o casă, calitatea trebuie să se afle în prim-plan“, arată analiza Mathaus.

Potrivit specialiștilor, ideea e să te informezi temeinic despre ce ai nevoie, să întrebi un specialist și să urmărești tutorialele din surse avizate, pentru a face o achiziție optimă, cu un randament optim pe termen mediu și lung. De altfel, practica de a căuta pe Internet diverse produse și servicii înainte de a le cumpăra a devenit una obișnuită pentru majoritatea populației.

Pe lista achizițiilor online au intrat inclusiv materialele pentru termoizolație, polistiren, vata minerală, vopseaua sau tencuiala decorativă, dar și materiale de construcții precum cărămida, bca, fier pentru fundație și alte materiale grele. Iar serviciile de transport asigurat până acasă sau la șantierul unde are loc construcția atârnă greu în luarea deciziei de achiziție a materialelor.

„Atenția celor interesați de materialele de construcții trebuie să se îndrepte, dincolo de preț, către garanția oferită de vânzător, să se asigure că există stocurile necesare sau informația corectă despre termenul de aprovizionare“, afirmă experții.

Casa eficientă energetic, în prim-plan

Pe segmentul materialelor de construcții și amenajări, odată cu creșterea prețurilor la energie și gaze, vânzările de materiale pentru termoizolații din magazinele fizice s-au accelerat cu 10-15% de la o lună la alta,  cele din platformele online dublându-se. „Prima lună din 2022 a adus o concentrare semnificativă a cererii pe aceste segmente. Asta în condițiile în care soluțiile sunt multiple, la prețuri foarte variate, fie că vorbim despre polistiren expandat simplu sau grafitat și vată minerală, adezivii pentru termosistem și vopseaua sau tencuiala decorativă, polistiren extrudat, uși și ferestre termopan, boilerele și centralele termice și electrice eficiente energetic sau panourile solare. Este un trend pe care îl vedem tot mai puternic în piață, pe care îl susținem și ni-l dorim să devină tot mai pregnant“, afirmă Cristian Matei, directorul de retail MatHaus. Dincolo de oferta de produse din zona de eficiență energetică, experții de la Mathaus remarcă interesul clienților pentru calitate în fața prețului atât pentru magazinele fizice cât și pentru serviciile oferite în cazul achizițiilor online.


„A trecut vremea când cumpărăturile, mai ales cele ce țin de amenajarea sau construcția casei, se făceau în funcție de prețul mai mic. În plus, clienții au început să își dea seama de avantajul și simplitatea pe care o ai când comanzi online chiar și materiale de construcții. Este mai avantajos să stai acasă pentru a supraveghea lucrarea, în timp ce noi, prin flota proprie, aducem comanda în fața porții sau la șantier. Observăm și aici o creștere sănătoasă de la an la an“, afirmă reprezentantul MatHaus.


Ion BOGDAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *