Afaceri

Banca Mondială: 670 milioane de oameni vor rămâne fără energie electrică până în 2030

Share

Lumea trăiește în continuare într-o inechitate absolută, pusă pe seama diferiților factori. Resurse locale limitate, fonduri insuficiente, fragilitate determinată de diferite conflicte, toate contribuie la crearea unei stări de incertitudine cu privire la evoluția sectorului energetic. Cert este că, în pofida eforturilor de a asigura condiții de viață decente tuturor oamenilor, acest lucru nu s-a dovedit realist până acum. Dacă vorbim, spre exemplu, despre accesul la electricitate, pentru mulți oameni din țările sărace sau în curs de dezvoltare acesta este un lux pe care nu și l-au putut permite niciodată. Mai mult decât atât, sunt oameni care, deși au acces la electricitate, nu mai au suficiente venituri pentru a plăti costurile ei. Progresul a înregistrat un regres. Cele mai recente statistici ale Băncii Mondiale, din 1 iunie 2022, spun că până în 2030 numărul oamenilor care vor avea acces la electricitate va scădea.

Țările sărace sunt cele mai vulnerabile

Unul dintre obiectivele importante ale Băncii Mondiale este de a asigura energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă până în 2030 pentru toată lumea. Provocările și impedimentele ultimilor doi ani a amânat însă această dată pe termen incert. „La nivel global, 733 de milioane de oameni încă nu au acces la electricitate și 2,4 miliarde de oameni gătesc în continuare folosind combustibili dăunători sănătății și mediului. Pandemia COVID-19 a fost un factor-cheie în încetinirea progresului către accesul universal la energie. În ritmul actual de progres, 670 de milioane de oameni vor rămâne fără energie electrică până în 2030, cu 10 milioane mai mult decât se prognozase anul trecut.“ Și veștile nu sunt bune nici în continuare pentru că, pe fondul războiului declanșat între Rusia și Ucraina o nouă criză energetică a prins contur și a contribuit la limitarea progresului. Acest lucru s-a simțit concret prin decalajul de acces extins în regiuni. Evident că populația care are cel mai mult de suferit este cea din țările sărace sau în curs de dezvoltare. Astfel, s-a stabilit un top în care sunt incluse 20 de țări cu cel mai mic acces la electricitate. Potrivit Băncii Mondiale, acestea găzduiesc cca 76% din populația globală care nu are acces la electricitate. În plus, așa cum am menționat mai sus, statisticile Băncii Mondiale arată că aproape 90 de milioane de oameni din Asia și Africa cu acces la electricitate nu își mai permit să plătească aceste servicii de bază.

Viitorul depinde și de investiția în resursele regenerabile

Deși eforturile pentru asigurarea unui acces echitabil la energie au fost semnificative, în 2020 un alt impediment a pus presiune pe sectorul energetic, iar progresul, spun reprezentanții Băncii Mondiale, a fost limitat în moduri care nu erau prevăzute în 2019. „Nu numai că lumea nu este pe cale să atingă ODD 7 în prezent, ci și unele ținte sunt chiar mai îndepărtate decât erau. Îmbunătățirile recente privind accesul la energie în Africa sunt inversate. După ce progresul a scăzut în ultimii șase ani, numărul persoanelor fără acces la energie electrică a crescut în 2020. În același timp, riscul de a împrumuta bani unui număr de țări în curs de dezvoltare a crescut dramatic. Astfel, aceste țări au acumulat datorii  în vederea implementării tehnologiilor energetice și pentru îmbunătățirea accesului la energie.“

O soluție pare a fi investițiile în sectorul de energie regenerabilă. Mai ales în contextul creșterilor recente ale prețurilor și al crizei din Ucraina care au determinat o incertitudine pe piețele mondiale de petrol și gaze. Un astfel de răspuns la crizele actuale din energie ar putea asigura îndeplinirea obiectivelor omenirii cu privire la accesul la energie. „Îndeplinirea ODD 7 depinde parțial de modul în care guvernele continuă să sprijine investițiile în energie curată și acces la energie. Pe măsură ce factorii de decizie politică trasează calea de urmat, merită să ținem cont de faptul că o tranziție energetică suficient de ambițioasă pentru a îndeplini ODD 7 poate contribui și la îndeplinirea altor obiective sociale și economice. Tranziția energetică poate stimula creșterea economică durabilă, poate crea locuri de muncă și poate îmbunătăți bunăstarea.“


  • Cca 16,1% din totalul energiei consumate în 2010 provenea din resurse regenerabile, iar în 2020 această cifră a crescut la 17,7%.
  • În 2010, cca 2,1 miliarde de oameni nu aveau acces la electricitate, iar în 2020 cifra era de 733 milioane.
  • 3 miliarde de oameni nu aveau acces la surse de energie curată, nepoluantă pentru gătirea hranei în 2010, iar în 2020 cifra scăzuse la 2,4 miliarde oameni.

Laura ZMARANDA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *