Comert

Pâinea cea de toate zilele provine din grâu românesc, ori din aluat congelat importat?

Share

Se discută frecvent despre faptul că producem materii prime și importăm fel de fel de produse. Nici pâinea cea de toate zilele nu ar mai fi din grâu românesc, o cultură cu producții ridicate la noi în țară, ci din aluat congelat importat. De fapt este un mit pentru că în realitate importurile sunt destul de mici, ceea ce se traduce printr-un consum de 1 kg/an pentru fiecare cetățean român.

În piață avem 98% pâine românească

Președintele Rompan, domnul Aurel Popescu, susține că în ultimii ani s-a creat o imagine greșită a sectorului de morărit panificație, iar expresia „exportăm grâu și importăm pâine congelată“ este un mit.

„Importăm cam 60.000 t/an, adică nici măcar 1 kg/om într-un an. Însă trebuie să știți că exportăm cca 40.000 t/an. În ceea ce privește importurile de aluat congelat, pâine congelată și așa mai departe este vorba despre importurile realizate de retailerii care au magazine și la noi în țară. Dacă firma mamă este din Germania, Franța sau alte țări este clar că de acolo aduc. Noi sperăm să egalizăm această balanță, poate chiar să exportăm mai mult, iar acest lucru să fie posibil prin investițiile pe care vrem să le realizăm. Mitul acesta al aluatului congelat este o prostie care circulă în piață și cred că a fost lansat de cineva care a vrut să împroaște cu noroi acest sector și pâinea românească“, a precizat Aurel Popescu.

Mai mult decât atât, acesta susține faptul că românii mănâncă în proporție de 98% pâine românească, din grâu românesc și preparate local, conform rețetelor autohtone.

Cozonacii românești ajung și în SUA

Pentru a echilibra această balanță, președintele Rompan precizează faptul că o subvenție de la stat ar fi soluția care i-ar putea face competitivi pe producătorii români. Cu alte cuvinte, avem pământ roditor, fermieri iscusiți, producători ce dețin infrastructura necesară pentru a produce și implicit a exporta, însă nu putem concura cu producătorii din alte state care pot oferi un preț mai mic tocmai pentru că sunt susținuți de guvernele statelor din care provin.

„În sectorul panificației stăm destul de slab cu exporturile și vă spun și de ce. Noi avem capacități bine dezvoltate de morărit, de panificație, infrastructură pentru realizare pastelor făinoase sau a biscuiților, însă noi, făcând parte din Uniunea Europeană trebuie să respectăm niște reguli. Dar în piață ne întâlnim și cu producători ce nu provin din blocul comunitar și care nu trebuie să respecte aceste reguli, cum ar fi cei din Turcia, Rusia și Ucraina. Există o diferență între prețurile noastre și ale lor, de 20-30 dolari, adică exact suma pe care ei o primesc ca subvenție de la stat. Sectorul de morărit poate să facă orice tip de făină și avem cereri de 200.000 tone, însă avem nevoie de o astfel de subvenție ca să fim la nivelul lor. Exportăm paste făinoase, inclusiv un sortiment fără gluten care este foarte solicitat, biscuiți și, nu în ultimul rând, cozonacii pe care îi exportăm peste tot în lume. Vă dau un exemplu: un producător român exportă cozonaci în SUA în nu mai puțin de 5.000 magazine. Românii, pe unde sunt, caută să cumpere produse românești“, a mai declarat Rompan.


Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de statistică, în prima jumătate a anului 2021 importurile de produse de brutărie, patiserie şi biscuiți ocupau a treia poziție în topul importurilor de produse agroalimentare, iar în 2020 importurile de produse de brutărie și patiserie au crescut cu 4,1%, față de 2019.


Larissa DINU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *