Ultima strigare pentru salvarea Planetei

1Sfârșitul de an aduce în prim plan un eveniment important pentru întreaga planetă – Conferința părților, COP 21, de la Paris care are ca scop semnarea unui acord internațional privind limitarea încălzirii globale pentru perioada de după 2020. În acest context, Greenaccord a organizat, în intervalul 18-20 noiembrie, cea de-a XII-a ediție a International Media Forum on the Protection of Nature (Forumul internațional al mass media privind protecția mediului) care a reunit, sub egida People bulding future. Climate, last call (Oamenii construiesc viitorul. Clima, ultima strigare), climatologi, analiști, politicieni, economiști, dar și numeroși jurnaliști din Uniunea Europeană și nu numai.

Organizat la Rieti, localitate emblematică pentru Italia, evenimentul a urmărit, pe parcursul celor 3 zile, dezbaterea celor mai arzătoare probleme ale mediului înconjurător și prezentarea obiectivelor Uniunii Europene privind schimbările climatice. Astfel, până în 2020, țările membre UE își propun reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de 1990, utilizarea surselor regenerabile pentru a acoperi 20% din consumul total de energie, creșterea cu 20% a eficienței energetice. Pentru 2030 ambițiile cresc – reducerea cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de 1990, utilizarea surselor regenerabile pentru a acoperi cel puțin 27% din consumul total de energie și creșterea cu cel puțin 27% a eficienței energetice. În acest context, concluzia primei zile de prezentări a specialiștilor, a fost cât se poate de clară: dacă, la nivel politic, în cadrul conferinței de la Paris nu se ajunge la un acord, va rezulta o creștere pronunțată a temperaturii medii globale care va avea consecințe devastatoare asupra mediului înconjurător și a agriculturii, mai ales în țările mai sărace.

Jean – Pascal van Ypersele, un renumit climatolog belgian, a punctat faptul că soarta planetei se află în totalitate în mâinile omului și că depinde de alegerile lui. Astfel, acesta a înaintat un apel către toți actorii politici internaționali care se vor întâlni la Paris, menționând faptul că schimbările climatice reprezintă o realitate care trebuie să fie abordată printr-o politică cuprinzătoare.

O altă problemă asupra căreia specialiștii prezenți la eveniment au atras atenția a fost aceea că anul acesta a fost cel mai călduros an din toate timpurile, iar în aceste condiții planeta are nevoie de oprirea creșterii dramatice a temperaturilor, doar în acest secol media creşterii fiind de 5 grade Celsius. Altfel, în 2025 mai mult de 2,5 miliarde de oameni vor fi forțați să trăiască fără apă.

Cea de a doua zi e evenimentului a urmărit prezentarea punctelor de vedere ale reprezentaților mai multor religii, care au punctat faptul că se impune ocrotirea casei comune, iar un pact între religii și umanism ar putea însemna și salvarea Pământului pentru că doar alegerile etice curajoase pot realiza o conversie ecologică.

Prezentările specialiştilor din mediul economic au arătat faptul că sectorul agricol a avut de suferit în urma schimbărilor climatice şi că este necesară introducerea mai multor legi care să impună ţărilor membre UE să adopte practici sustenabile privind consumul de energie.

Concluziile evenimentului au fost prezentate de către

Andrea Masullo, directorul ştiinţific Greenaccord, care a subliniat faptul că reuniunea de la Paris trebuie să atingă problema schimbărilor climatice nu doar din perspectivă ştiinţifică, ci şi din perspectivă politică şi economică.

Loredana Larissa SOFRON

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email