BILED, cea mai mare seră realizată în România în ultimii 12 ani

Share Button

Aceasta a fost inaugurată în localitatea Biled, aflată la cca 30 de kilometri de Timișoara. Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare este de 2.416.862 euro, din care 992.460 euro este valoarea eligibilă a proiectului, iar 496.230 euro este valoarea de finanțare nerambursabilă. Prin acest proiect se propune realizarea unei sere pentru cultivarea legumelor și ciupercilor, pe terenul aflat în proprietatea solicitantului, din extravilanul comunei Biled.

Realizarea investiției presupune edificarea pe terenul mai sus menționat a următoarelor obiective: seră de legume, în suprafață de 16.200 mp; spații tehnice, în suprafață de 1.121,80 mp; platforme betonate și parcare, clădiri tehnico-administrative – 2 magazii, corp pentru depozitare, corp birouri și camera tehnică. Noile capacități de producție vor avea o eficiență crescută și vor permite beneficiarului să aibă un grad ridicat de competitivitate pe piață deoarece tehnologia de care serele dispune este de ultimă generație, cu un grad ridicat de automatizare în ceea ce privește controlul microclimatului existent în sere și controlul eficient al sistemului de irigații și fertilizare a plantelor. Toate aceste elemente vor duce la înregistrarea de producții ridicate, de calitate superioară. De asemenea, automatizarea crescută a fermei va duce la folosirea mult mai eficientă a forței de muncă, la obținerea de produse de calitate superioară, toate generând o productivitate ridicată. Din punct de vedere tehnic sera este dotată cu sistem de încălzire, sistem de fertirigare, sistem ceață, sistem de răcire pe acoperiș, ecran termic de umbrire automatizat și trolere de recoltare. Tehnologia de cultivare adoptată este cea de cultură hidroponică. Pentru a se dezvolta, legumele își vor prelua substanțele nutritive prin intermediul sistemului de fertirigare, care va asigura alimentarea cu apă și nutrienți. Prin implementarea acestui proiect se urmărește creșterea viabilității economice și a competitivității întreprinderii, introducerea de tehnologii pentru obținerea de noi produse competitive și creșterea nivelului de trai în zonă prin crearea de noi locuri de muncă. În seră urmează să fie cultivate roșii cu „gust de roșii“, pe substrat din coajă de nucă de cocos, adus tot din Olanda ca… bonus. Sera pentru cultivarea roșiilor are o suprafață de 16.200 mp și a fost realizată în trei ani. Proprietarul serei, Silvia Răileanu, a declarat că sera dispune de tehnologie de ultimă generație, cu un grad ridicat de automatizare, cu scopul înregistrării de producții ridicate, de cea mai bună calitate.

Dar, cine este Silvia Răileanu?

Silvia Răileanu (35 de ani) este o tânără născută în Raionul Bălți din Republica Moldova, dar stabilită în România din timpul liceului. A terminat Facultatea de Drept în Timişoara, unde s-a și stabilit. Fără nicio experienţă în domeniul agriculturii (între timp a terminat un curs specializat în cadrul DAJ Timiș), conducând înainte cât și în prezent restaurantul Leonardo Da Vinci din Timişoara, împreună cu soțul. „Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal – aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled – și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Acceptau roşiile doar dacă erau gustoase. Atunci am zis: la noi nu sunt roşii și am înțeles că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Am făcut un mic calcul şi am ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil să fac şi eu o seră. Iată că am ajuns tineri fermieri şi începători în domeniu. Vrem să ne adresăm în special pieţei din Banat, să nu fim obligaţi să mergem cu produsele în altă parte. Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii decât putem noi produce. Şi toate vin din import“, a povestit Silvia Răileanu. Întrebată de ce sera poartă denumirea de SUPER, proprietarul explică acest nume prin faptul că se dorește „să facem roșii super, roșii cu gust de roșii“. A pus pe picioare o seră în care se vor cultiva roşii crescute în sistem hidroponic. Este vorba de cea mai mare şi totodată cea mai modernă seră din România. Ultima tehnologie din acest domeniu a fost implementată în urmă cu 12 ani. „Ne-am gândit să facem roşii «cocktail», pentru că roşia mare din seră nu are un gust bun. În plus, trebuie să vinzi, să scoţi investiţia, trebuie să ai productivitate mare, pentru că şi cheltuielile sunt mari. Pentru început, am calculat să avem, în medie, o producţie de 1,3 tone de roşii pe zi. Răsadurile le vom aduce de la o firmă din Olanda. În seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Îngrăşământ trebuie să dai şi afară, şi aici. Noi dăm îngrăşământ controlat, totul după o reţetă sigură din Olanda. „Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați. Din păcate, între­prinderea individuală nu poate avea decât opt angajaţi, aşa că vom avea şi zilieri. Apa geoter­mală nu o folosim încă la irigare. Cred că în maximum două luni ar trebui să ne iasă licenţa de folosire. În această toamnă am depus dosarul pentru concesionarea zăcământului, iar răsadurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem de la o firmă din Olanda“, a explicat Silvia Răileanu.

Proprietarul serei Super din localitatea Biled spune că răsadurile vor fi plantate la mijlocul lunii decembrie, iar primele roșii vor ajunge pe piață în luna februarie-martie anul viitor. Sera din județul Timiș este dotată cu tehnologie de ultimă generație, adusă din Olanda, astfel că de la un calculator sunt setați toți parametrii tehnologici. Prin urmare, pentru eficientizarea consumului de energie se va folosi apă geotermală și boiler, iar în seră va fi creat un mediu ideal pentru creșterea roșiilor, aceasta fiind dotată cu sistem de încălzire, de ceață, de răcire pe acoperiș, precum și cu un ecran termic de umbrire automatizat. De asemenea, plantele nu vor crește în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viață și grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos. „În seră sunt jgheaburi, pe ele vine nuca de cocos, pe care vor fi plantele înalte de aproximativ 50 de centimetri, în ghiveci. Consumatorul aș vrea să înțeleagă că în seră se cresc roșii bune, nu se vând otrăvuri. Și planta își ia hrana din pământ, iar un pământ fără îngrășământ nu produce nimic. Doar că aici se dă controlat, după rețetă și sunt foarte sigure, mult mai sănătoase decât poate le putem crește în pământ, pentru că acolo e mai greu să calculăm“, a explicat Silvia Răileanu.

Valoarea totală a investiţiei este de aproape 2,5 milioane de euro, din care eligibil prin proiectul european (prin AFIR – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) este aproape un milion de euro (valoarea nerambursabilă 496.230 de euro). O sumă importantă, 1,1 milioane de euro, reprezintă un credit de la CEC Bank. Norocul Silviei Răileanu a fost că olandezii de la VB Greenhouses (dezvoltatorul general), alături de clusterul Holland House of Horticulture, au dorit să intre pe piaţa din România. Aşa se face că toată tehnologia, de la A la Z, este realizată în Olanda, o ţară renumită pentru industria agricolă. „Ideea de bază era că România importă 50.000 de tone de roşii pe an şi exportă cam 3.000 de tone. Numitorul comun între Olanda şi România este că trăim pe continentul numit Europa. Uniunea Europeană a fost creată pentru ca împreună să încercăm să asigurăm bunăstarea tuturor ţărilor. În acest cluster avem 300 de ani de istorie în cercetare şi inovare în domeniul agricol, şase companii mari. De la cei care oferă echipamente de sortare, cumputere, automatizări, la cei care se ocupă cu structura serelor, sisteme de ventilaţie şi irigare“, a declarat Aad Verbakel – preşedinte VB Greenhouses şi al clusterului Holland House of Horticulture. „Ei au proiectat sera. Noi mai veneam cu idei, dar ei ne-au bătut la cap că trebuie să facem totul ca la ei. Spun că arată mai bine decât multe dintre serele din Olanda. Aici s-a folosit cea mai avansată tehnologie. E un nou mod de a creşte roşii şi pentru olandezi, dar iată că am reuşit să-l aducem şi aici. Totul este computerizat. Când este prea cald se deschide automat sistemul de ventilaţie, dacă e prea frig porneşte sistemul de încălzire. Şi lumina se aprinde în trepte. Prin sistemul de irigare primeşte apa şi îngrăşământul. Apa nu se pierde, este reutilizată. Totul este ajustat de calculator“, a spus Silvia Răileanu.

Aceasta susţine că în 15 decembrie vin plantele pe portaltoi din Olanda, iar în februarie vor fi deja roşiile pe piață. „Din ce am văzut la rafturi, un kilogram de roşii Cherry costă 19 lei. Am văzut într-un supermarket un soi de roşii Cherry cu 30 de lei kilogramul. E o perioadă în care e mai uşor să creşti, nu ai nevoie de lumină artificială, de căldură. Noi ne gândim ca preţul nostru să plece de la 10-11 lei“, a mai declarat Silvia Răileanu. Pe lângă roşii, în sera de la Biled, pe o suprafaţă mult mai mică, se vor cultiva şi ciuperci în viitorul apropiat. Şi mai interesant, roşiile de Biled vor creşte pe un substrat realizat din coji de nucă de cocos regenerabil, care permite o durată de viaţă mare şi o oxigenare optimă. După 2 ani de folosire a substratului de cocos, acesta poate fi folosit ca și îngrășământ. Pentru punerea în funcţiune a investiţiei au fost necesari trei ani.

„Principalul ingredient al succesului a fost că ne-am dorit. Eu sunt Silvia Răileanu, cine vrea să semneze un contract cu o doamnă care vrea să facă o seră? La bancă m-au întrebat ce experiență am, le-am zis că am o dorință foarte mare și am insistat până când am obținut creditul. Un lucru știu sigur: se poate. Un pic de curaj, un pic de nebunie, să aveți curajul să ipotecați casa, cățel, purcel și se poate. Sunt mamă a patru copii, dar acum am niște emoții care sunt un pic mai mari decât sera asta. Am avut curajul de a lua un credit enorm. Dacă nu luam finanțare prin PNDR, nu făceam această investiție, suma ne-a ajutat să începem. Singura bancă care ne-a acordat încredere este CEC Bank. Vrem să extindem sera, vrem să reabilităm vechiul ștrand de la Biled ca să facem un SPA modern. Sper ca bănățenii să cumpere roșiile noastre, pentru a putea să facem și aceste proiecte“, a spus Silvia Răileanu la deschiderea oficială.

Sera de la Biled nu este însă cea mai mare din istoria României. În 1969, la Ișalnița, lângă Craiova, a fost inaugurat cel mai mare complex de sere din lume la acea vreme, cu o suprafață de 200 de hectare. Serele erau încălzite de termocentrala de la Ișalnița, iar irigarea se făcea cu apă din Jiu. Producția anuală depășea 30.000 de tone de legume și era destinată, aproape exclusiv, exportului. La Ișalnița se cultivau tomate, castraveți, ardei grași, fasole verde, vinete, salate și flori. În prezent, la Ișalnița mai funcționează mai puțin de jumătate din serele din perioada comunistă. Lideri mondiali în ceea ce privește agricultura de seră sunt olandezii, care, în anul 2000, aveau sere pe 10.526 de hectare, mai precis 0,25% din suprafața totală a țării.

Text și foto Clement LUPU

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *