Viitorul, astăzi Oz – robotul plivitor

ozCăutând o soluţie eficientă pentru lupta cu buruienele din zona legumiculturii bioecologice, francezii de la Naio Tehnologies au adus pe această piaţă un utilaj care înlocuieşte cu succes munca omului. Parcă desprins din nuvelele sciencefiction, robotul Oz pliveşte, sapă, stropeşte, împrăştie, încarcă, transportă şi dă SMS-uri atunci când termină treaba sau întâmpină dificultăţii în teren.

Pentru că în Europa sunt mulţi clienţi dispuşi să cumpere astfel de produse agricole, chiar dacă sunt uneori şi de şase ori mai scumpe decât un produs de acelaşi fel din agricultura convenţională, este absolut normal ca şi fermierii care se ocupă cu producerea lor să se dezvolte. Acest fel de agricultură presupune însă şi o cheltuială suplimentară cu forţa de muncă, iar mediul concurenţial caută întotdeauna soluţii pentru a eficientiza procesul de producţie. Dacă în agricultura convenţională lupta cu buruienele se dă cu ajutorul erbicidelor, când vine vorba de agricultura bioecologică această modalitate este exclusă din capul locului. Aşa că plivitul manual era unica soluţie, iar lipsa celor dispuşi să presteze acest fel de muncă, precum şi costul destul de ridicat al forţei de muncă au dus la căutarea unor soluţii în direcţia mecanizării. Aşa a apărut robotul Oz!

Este construit pe o platformă 4WD, are o înălţime de 60 cm, 40 cm lăţime şi doar 70 cm lungime. Este alimentat de un acumulator electric (acumulator de tip auto) şi are o autonomie de 4 ore, timp în care lucrează 26 de rânduri de 100 m lungime. Are o gardă la sol de 7 cm şi cântăreşte 110 kg cu tot cu baterii. Motoarele au tensiunea de lucru de 24 v, iar acumulatorii sunt plumb-acid (2x12V) de 80 A/h. Aşa cum spuneam este 4×4, fiind echipat cu patru pneuri Quad (tot teren). Este simplu şi eficient. Dispune de trei moduri de operare. Este complet independent, robust şi, desigur, ecologic. Costul cu energia este sub un euro/ha lucrat, iar la sfârşitul vieţii se reciclează. Durata de viaţă estimată este de minimum 5 ani sau 10.000 de ore de funcţionare, iar garanţia este de un an sau 1.000 ore de funcţionare. Întreţinerea presupune schimbarea cărbunilor la motoare, schimbul uleiului la cutia de viteze, schimbarea anvelopelor şi, dacă este nevoie, upgradarea sistemului. Acumulatorii au o durată de viaţă între 400 (când se încarcă din 4 în 4 ore) şi 900 de cicluri de încărcare (la încărcarea din 2 în 2 ore).

Robotul Oz are posibilitatea de a fi manevrat în trei moduri. Modul manual, asistat de o telecomandă cu fir de 10 m lungime, modul wireless, asistat de o telecomandă wireless (în acest mod robotul se opreşte singur la capătul rândului, iar întoarcerea se face asistat) şi modul autonom, în care robotul urmăreşte singur rândurile şi întoarce singur la capătul lor. În modul autonom are nevoie de o porţiune curată de 2 m la capătul parcelelor pentru a nu avea obstacole la întoarcere. Când termină treaba sau când rămâne fără energie ori apar obstacole neprevăzute în calea sa acesta transmite un SMS către fermier. Poate lucra pe un teren cu o înclinaţie maximă de 10%. Viteza de lucru este de 0,4 m/s în modul manual şi de 0,2 m/s în cel autonom. Deci, în modul manual poate lucra aproape dublu (48 de rânduri de 100 m lungime) decât în cel autonom (26 rânduri de 100 m lungime).

Distanţa dintre rânduri poate fi de 65 cm sau de 120 cm, pentru o eficienţă maximă.

Oz este dispus să „care“ în spinare până la 80 kg. Trage după el o remorcuţă pe care se pot încărca 200 kg. Are o priză de încărcare, iar bateriile se schimbă în 5 minute. Poate lucra cu tot soiul de dispozitive, cum ar fi: cultivatoare, grape, perii Skim (pentru plivitul rândurilor), cuţite de tot felul, pulverizator, împrăştietor de granule etc.

Dacă acum 30 de ani aşa ceva părea de domeniul fantastic, iată că cei de la Naio Tehnologies au reuşit să aducă acel viitor în grădinile francezilor. Pe când şi în ţara noastră?

Tudor CALOTESCU

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email