cemrom doloflor

Uleiul presat la rece, o afacere medicament

Share Button

ulei-presat-la-receAgricultura este un domeniu care poate aduce numeroase satisfacţii, mai ales dacă fermierii nu se limitează doar la cultivarea pământului, ci tind către dezvoltarea unei afaceri care să valorifice roadele obţinute. Chiar dacă poate părea că ideile de afaceri în acest domeniu sunt limitate, realitatea contrazice, de cele mai multe ori fiind nevoie doar de o simplă idee pentru a deschide un nou drum, deci un potenţial business. Unii fermieri pot deveni producători de uleiuri naturale presate la rece, care sunt o reală sursă de substanţe nutritive, putând fi folosite alimentar, terapeutic sau cosmetic.

Obţinere şi valorificare

O parte din uleiurile presate la rece se pot obţine din seminţe, fructe, pulpa fructelor, sâmburi sau rădăcini proaspete. Având în vedere materia primă, se pot creiona şi câteva exemple concrete: un fermier care deţine o livadă de nuci poate obţine ulei de nucă, un legumicultor – ulei de pătrunjel, un viticultor – ulei de sâmburi de struguri roşii şi exemplele pot continua mai ales că există cerere în piaţă pentru astfel de produse.

Pentru obţinerea acestor uleiuri trebuie folosite tehnologii care să păstreze principiile naturale ale materiei prime, iar presarea la rece trebuie efectuată la temperatură mai joasă de 50°. Achiziţionarea unei prese de calitate trebuie să fie principalul obiectiv al celor care îşi doresc să pornească o astfel de afacere. Un utilaj de calitate poate conduce la obţinerea uleiului din orice tip de sămânţă, însă cantitatea rezultată este dată în funcţie de substanţa oleaginoasă.

Tipuri de ulei

Obţinerea uleiurilor presate la rece este o îndeletnicire străveche, iar varietatea de produse nu este una limitată, uleiul de argan, cocos, ricin, migdale dulci, avocado, germeni de grâu, măsline, susan, caise, dovleac, nuci sau uleiul de jojoba fiind doar câteva dintre exemplele cel mai des căutate de către consumatori. Ce-i drept, nu toate pot fi obţinute în urma recoltelor pământului românesc şi sunt necesare importurile.

Uleiurile presate la rece sunt folosite în diverse produse pentru uz intern sau extern, inclusiv în scop cosmetic pentru îngrijirea tenului, a părului, corpului sau unghiilor.

Dintre uleiurile cele mai solicitate de piaţa de la noi din ţară putem aminti:

Uleiul de cânepă reglează trigliceridele, are proprietăţi antiinflamatorii, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, menţine buna funcţionare a tiroidei, poate fi folosit în timpul tratamentelor pentru psoriazis ca adjuvant în alimentaţie şi este indicat pentru persoanele care nu consumă carne deoarece are un aport de grăsimi nesaturate.

Uleiul de in măreşte tranzitul intestinal, curăţă colonul şi ajută la arderile grăsimilor de pe ficat. Contribuie la echilibrarea nutriţiei, ajută la întărirea sistemului imunitar, conduce la dispariţia anemiilor şi menţine sănătatea cordului.

Uleiul de mac este folosit împotriva osteoporozei datorită conţinutului ridicat de fosfor care ajută la absorbţia mai bună a calciului în organism.

Uleiul din sâmburi de caise este folosit pentru îngrijirea tenului, are efect antirid ajungând pielea să-şi recapete vitalitatea, ajută la cicatrizarea rănilor, arsurilor şi oferă protecție împotriva efectelor negative ale razelor UV. Este recomandată introducerea în alimentaţia celor care au probleme cu stomacul, în preparate culinare delicate, precum salate, sosuri sau prăjituri. Datorită conţinutului ridicat de vitamine A şi B17 consumul este indicat în tratamentul împotriva cancerului.

Uleiul din sâmburi de struguri roșii are un conținut ridicat de rezvelatrol şi este adesea folosit în tratamentele cosmetice pentru piele uscată şi sensibilă la frig, piele cu tendinţă de îmbătrânire sau tenul uscat.

Uleiul de migdale dulci este recomandat pentru îngrijirea tenului, este uşor absorbit de piele şi lasă o senzaţie de catifelare.

Uleiul de busuioc este folosit împotriva căderii părului, tratarea tenului acneic, a celulitei, ridurilor, pielii îmbătrânite, protejează corpul împotriva radiaţiilor şi se poate folosi ca ulei de plajă.

Exemple de urmat

Drept dovadă că procesarea uleiului poate deveni o afacere prosperă este afacerea iniţiată de Dorin Rac, un ardelean care a început această activitate în urmă cu 2 ani. Acesta a avut cunoştinţe despre această îndeletnicire de la bunicul său care s-a ocupat de obţinerea uleiului presat la rece. Înlocuind metodele rudimentare ale vremii cu tehnologia modernă, Dorin distribuie uleiuri în toată ţara, deşi recunoaşte că la început i-a fost greu cu promovarea produselor. Astăzi cererea este una ridicată, reuşind cu greu să facă faţă solicitărilor, în special la produsele pe care doar el le produce, cum ar fi uleiul de chimen care este obţinut cu greu şi despre care se spune că „doar moartea nu o vindecă“.

Cum verificăm calitatea uleiului presat la rece?

Se ia o sticlă de ulei, apoi după desfacere se verifică gustul şi mirosul pentru a verifica dacă corespunde cu substanţa indicată pe sticlă. Apoi, sticla se pune la congelator la o temperatură de -20° cel puţin 7 ore. Uleiul pur de înaltă calitate trebuie să se solidifice în funcţie de vâscozitate. De exemplu, uleiul de măsline devine foarte solid, în schimb uleiul de migdale, de in, sâmburi de caise, fiind mai puţin vâscoase, se solidifică mai puţin. Dacă doar o parte e îngheţat și restul e fluid, acea parte fluidă este ulei din comerţ ori a fost supus unor tratamente chimice de rafinare.

Loredana Larissa SOFRON

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *