Tânăr din Dorohoi pasionat de flori şi arbuşti in vitro

Share

În anul 2012 Gabriel Ionuț Gheorghe din Dorohoi, judeţul Botoșani, s-a alăturat tatălui său în activitatea din seră şi solarii, unde au produs o lungă perioadă flori şi legume. De anul acesta, cei doi vor ocupa solariile şi cu arbuşti fructiferi in vitro la pahar şi vor înfiinţa o pepinieră de aronia cu cca 100.000 de plante.

Investiţia este făcută dintr-un credit bancar şi cu fonduri proprii. Costurile totale ale serei și ale unui solar, în anul 2006, au fost de 120.000 de euro. Au mai avut ulterior trei solarii, dar le-au distrus inundaţiile din 2010, iar cel de al treilea solar, construit în anii trecuți, a costat undeva la 10.000 de euro, adaugă Gabriel. „Activitatea cu sera și solariile a fost începută în 2006 de către tatăl meu, eu alăturându-mă la sfârșitul anului 2012; practic, este o afacere de familie. Avem o seră încălzită de 450 m, un solar de 550 mp și un alt solar de 450 mp. Sera este încălzită cu o centrală de 80 kw pe lemne, la care sunt racordate țevi cu apă ce duc agentul termic prin pompe de recirculare la 10 ventiloconvectori care sunt conectați la un ambiental, de la care controlăm temperatura, în funcție de etapele de dezvoltare a plantelor. În sera încălzită începem din lunile februarie și martie pentru producerea de flori, respectiv răsaduri de legume pentru perioada aprilie-mai, iar în solarii pe timp de vară produceam roșii, ardei, gogoșari, castraveți sau păstăi, dar anul acesta ne reorientăm“, spune tânărul.

Arbori și arbuști fructiferi la ghiveci

Anul trecut, acesta a obţinut 10 tone de roşii şi 500 kg de păstăi. La o astfel de cantitate o mare parte din producţie a vândut-o la piaţă, o parte la un market românesc şi încă o mică parte clienţilor fideli care vin direct la seră; în schimb, anul acesta s-a reorientat mai mult spre flori, arbuști și arbori fructiferi la ghiveci. „Am răsaduri de flori, în jur de 50.000, pe care le producem exclusiv din seminţe, achiziționate de la un distribuitor autorizat. Anul acesta vom avea petunii, gura-leului, gazania ș.a.m.d., dar şi legume cca 20.000, pe care le vând la piaţă şi direct de la seră. Încercăm să folosim cât mai puţine tratamente fitosanitare şi doar dacă este nevoie, atunci când apare o boală sau un dăunător. Pe viitor, voi continua cu producţia de răsaduri de flori şi legume în seră, dar nu cred că mă voi extinde pe partea de legumicultură în solarii pentru că sunt un mic producător şi îmi este greu spre imposibil să contactez un supermarket din oraş şi să am asigurată desfacerea pe timpul producţiei. De exemplu, anul acesta solariile le vom ocupa cu arbuşti fructiferi in vitro la pahar şi ne vom axa pe pepiniera noastră in vitro de aronia, de 100.000 de plante, unde cu jumătate ne vom face noi o plantaţie, iar cealaltă jumătate va fi scoasă la vânzare; am început o colaborare cu un laborator în vitro din țară pentru a produce o gamă diversificată de arbuști și arbori fructiferi la ghiveci, precum zmeur, mur, afin, alun, etc.“, a mai spus Gabriel Ionuț Gheorghe.

Beatrice Alexandra MODIGA