fbpx
reclama youtube lumeasatuluitv

Afacerile cu fructe uscate merită încercate

Share Button

Dry Fruits Transilvania este o societate cu capital 100% românesc, înființată în 2015. Profilul acestei afaceri de familie este producerea de fructe uscate din materie primă ecologică colectată din regiunea Chioar, Maramureș. Melania Bucșe a trasat în linii succinte istoria societății Dry Fruits Transilvania. „Părinții noștri au pus temeliile acestei afaceri, dar, după ce am terminat studiile, eu și fratele meu am continuat ce au început ei. Societatea a fost creată din dorința de a oferi consumatorilor produse tradiționale, certificate ecologic. Momentan activitatea principală este prelucrarea și conservarea fructelor uscate, dar avem intenția de a dezvolta acest segment și pe partea de legume. Pentru că este o afacere de familie, nu producem cantități mari, nu mergem pe ideea de a ține marfa pe stoc, ci mai degrabă de a livra la comandă.“

Materia primă este achiziționată din zona Maramureșului, din regiunea Chioar, de la producătorii locali. Melania spune că în acești trei ani de existență pe piață au reușit să stabilească parteneriate cu aproape 1.000 de producători locali și că astfel au reușit să se sprijine reciproc.

„Cele mai mari cantități pe care le achiziționăm sunt cele de miez de nucă. Într-un an colectăm în jur de 70-100 de tone. Uscăm și hribi de pădure, undeva la 500 kg pe an, pulpă de măceșe 400 kg, mere 600 kg și prune vreo 400 kg. Anul acesta la IndAgra am prezentat un produs nou, prune umplute cu miez de nucă. În gama societății există produse dedi­cate supermaketurilor, magazinelor, dar și domeniului HoReCa, brutării, patiserii, cofetării.“

Pentru că România nu are neapărat o cultură a consumului de fructe uscate, Melania spune că acest segment de nișă, deși nu poate fi considerat neapărat riscant, nu este suficient cunoscut în țară. Pornind de la această premisă, afacerea s-a dezvoltat organic, cu resurse atent distribuite.

„Nu am avut un capital de pornire foarte mare, am făcut investiții mici și am încercat să ne realizăm noi utilajele. Secția de lucru este dotată cu un uscător de 400 kg, dar mai avem nevoie și de alte utilaje, ar fi foarte util un separator și avem în vedere construcția unei hale noi. Afacerea a crescut de la an la an. A fost dificil să pătrundem în piață pentru că există concurență pe acest segment.

În cele din urmă am încheiat un parteneriat cu un supermarket Cora din Baia Mare. Timp de un an s-a urmărit impactul produselor și după această perioadă au fost listate produsele în supermarketurile Cora din întreaga țară. Nu suntem condiționați să le distribuim o anumită cantitate de produse, dar cert este că reușim să acoperim capacitatea lor de vânzare.“

Discuția se încheie pozitiv și cu concluzia că afacerile cu fructe uscate merită încercate, chiar dacă inițial nu aduc un profit extraordinar de mare.

– Producția de fructe la nivel mondial de la începutul anului 2018 și până la începutul lui 2019 a fost de 3,1 milioane de tone metrice, ceea ce înseamnă o creștere cu aproape 30% față de perioada 2012-2013. În ultimii 10 ani, ponderea cea mai mare în producția de fructe uscate au avut-o strugurii, reprezentând 41% din cota mondială.

Sursa: Consiliul Internațional de Nuci și Fructe Uscate

– SUA este un important producător de stafide, prune uscate și afine, cu o producție totală de cca 522.000 tone metrice și un procent de 17% din producția mondială. Turcia și Iran produc 14% și, respectiv, 13% din cota mondială a producției de fructe uscate. Turcia, spre exemplu, este furnizorul de stafide Sultana numărul unu în lume, caise uscate și smochine uscate, urmată de Iran. Arabia Saudită ocupă o cotă de 7% din producția mondială de fructe uscate. În 2018-2019, China și-a mărit producția de stafide cu 31% și a ajuns la o cantitate de 170.000 tone metrice.

Sursa: Consiliul Internațional de Nuci și Fructe Uscate

– Producția de migdale a crescut an după an. Numai în 2018-2019 s-a înregistrat o creștere de 2% și de cca. 20% în ultimii 10 ani. În prezent producția a ajuns la cca 1,25 milioane de tone metrice, iar cel mai mare producător este SUA, urmate de Australia, care a înregistrat o creștere a producției cu ccaprox 30%, și Spania, cu o creștere de 15% față de sezonul anterior.

Sursa: Consiliul Internațional de Nuci și Fructe Uscate

– Exporturile mondiale de migdale realizate în ultimul deceniu au atins apogeul în 2017, când s-au exportat peste 943.600 de tone metrice. Cel mai mare exportator a fost SUA, reprezentând mai mult de 70% din exporturile mondiale realizate în ultimii 5 ani. Al doilea și al treilea exportator de migdale au fost Spania (9%) și Australia (6%). Destinațiile de top pentru exporturile SUA în 2017 au fost Uniunea Europeană (52% din cota de origine) și Asia (37%), în principal China, Japonia și Coreea de Sud. Europa este piața de top atât pentru migdalele spaniole, cât și pentru cele australiene, în timp ce India și Vietnam au reprezentat 78% și, respectiv, 15% din exporturile de migdale în coajă.

Sursa: Consiliul Internațional de Nuci și Fructe Uscate

– În anul 2017, în categoria nucilor, migdalele au fost cele mai consumate, urmate de caju care reprezintă 17% din producția mondială de fructe și nuci (14% din cota mondială), iar cei mai mari consumatori au fost SUA și Europa.

Sursa: Consiliul Internațional de Nuci și Fructe Uscate

Laura ZMARANDA

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.