Sucuri naturale din fructe neconforme

Share Button

suc-natural-mereSe tot vorbeşte de valorificarea producţiei agricole, de obţinerea de plusvaloare, la nivel de fermă sau măcar de asociaţie. De asemenea, se spune că ţăranii obţin cantităţi mari de fructe, dar neconforme, deci neacceptate în marile lanţuri de magazine sau la export.

Iată de ce le sugerăm celor interesaţi să producă sucuri naturale din fructe (fără conservant), deosebit de apreciate de consumatori.

Anton Emil Wisler comercializează în România produsele firmei germane Speidel. Este vorba de instalații mici, pentru producerea sucurilor de fructe (inclusiv de pădure), de roșii și chiar a berii. Acestea pot fi folosite de la nivel de gospodărie până la semiindustrial, adică grupuri de producători sau cooperație.

Componentele instalaţiei şi funcţionarea acesteia

„Principalele componente ale unei instalații de obținere a sucurilor sunt tocătorul, storcătorul/presa și tancul de pasteurizare. În continuare, sucul poate fi tras în sticle sau mici butoaie, la temperatura de 78-82 grade Celsius. Astfel se poate păstra până la doi ani, fără niciun conservant. De asemenea, sucul poate fi depozitat într-un butoiaș special, sub presiune, pe o perioadă și mai îndelungată, fără să mai fie necesară pasteurizarea“, ne-a spus Wisler.

În cazul sâmburoaselor (prune, piersici, caise), sâmburii trebuie eliminați înainte de introducerea în storcător. Pentru această operațiune există o mașină specială de separare a pulpei.

Conform explicațiilor primite, storcătorul este piesa cea mai importantă. Acesta are un perete din sită metalică la exterior, care se acoperă cu o cămașă confecționată dintr-o țesătură. La interior se află o membrană (balon de cauciuc). Între peretele presei și membrană există un sac de filtru fin sau grosier (în funcție de pulpă), în care se introduce materia primă scoasă din tocător.

Apoi se presurizează membrana cu apă de la o sursă sub presiune (2-3 bari), fie de la rețea, fie de la o pompă care trage din puț ori rezervor de apă. Dacă presiunea este mai mare de 3 bari se deschide automat o supapă care evacuează apa. Perioada necesară presării complete este de aproximativ 3 minute pentru 90 de litri și 4 minute pentru 180 l.

Mai departe, sucul colectat este încărcat în vasul de pasteurizare, care poate avea o capacitate de 65 l, 110 l sau 170 l. Încălzirea se face cu ajutorul unui termoplonjon (fierbător electric), până la temperatura de îmbuteliere, 78-82 grade Celsius.

Cantităţi şi preţuri

Anton Emil Wisler a afirmat că o mică instalație de produs sucuri poate prelucra 300 kg/h de fructe, după care urmează 500 kg/h, 800 kg/h și 1.000 kg/h. Pentru instalațiile cele mai mari există pasteurizatoare în flux continuu. De asemenea, se poate monta și un sistem de îmbuteliere.

Prețurile unor astfel de instalații pornesc de la 1.500 de euro și pot ajunge la peste 25.000 de euro, în funcție de capacitate și componente.

Speidel România asigură permanent consumabile (sac de filtru) și piese de schimb. Vasele și pasteurizatorul au garanție 40 de ani.

Traian DOBRE

5 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *