De la 24 de plante la 40 de hectare de levănțică

Share Button

camp-cu-lavandaȘi expansiunea continuă. Dar să vă spun mai multe despre povestea celor 24 de plante transformate apoi în 40 de hectare de lavandă. Totul a început în urmă cu 10 ani, când un tânăr – pe vremea aceea avea doar 15 ani – și-a propus să înceapă o afacere cu lavandă. Demersul său, susținut și de familie, a avut succes. Astăzi ing. Ionuț George Marchidan conduce societatea Mig Flavor, care se numără printre cei patru mari producători de lavandă din țară. În parfumul ultimelor flori de levănțică din pepiniera sa de la Buftea, răcoriți de savoarea unei cești de ceai tot din levănțică, am vorbit despre parcursul proiectului său și despre planurile de viitor. Și, firește, despre recomandările pe care le face celor care își doresc să devină cultivatori de lavandă.

Experiența și seriozitatea, cartea de vizită a societății

Afacerea sa s-a concentrat inițial pe asigurarea materialului săditor pentru cei care aveau intenția de a înființa culturi de lavandă, plantații la cheie și consultanță. Însă pentru că business-ul nu era atât de rentabil pe ceea ce însemna înmulțire butași și-a diversificat activitatea și a început să cultive lavanda pentru floarea ei prețioasă. La momentul acela în România exista un număr mic de cultivatori, iar prețul de valorificare a producției era ridicat. Și-a sprijinit afacerea pe acești doi piloni de valorificare și, pas cu pas, proiectul său a căpătat amploare. Astăzi societatea Mig Flavor deține o pepinieră de 1.000 mp în Buftea, iar o altă pepinieră de 5.000 mp se află în dezvoltare în comuna Marginea, județul Suceava. În cei 10 ani de experiență a înființat aproximativ  40 de hectare în aproape toată țara – Satu Mare, Suceava, Huși, Vaslui, Alexandria, Ialomița, Cluj. George Marchidan spune că s-a impus pe piață prin seriozitatea serviciilor oferite și prin experiența dobândită în anii de activitate. Clienții societății sale primesc o garanție privind reușita înființării plantației – dacă butașii nu prind rădăcini, se replantează, iar soiul pe care îl comerciali­zează dă o cantitate destul de mare de floare, de ulei și plantă verde.

„Sunt foarte mulțumit de evoluția acestui proiect, de aceea voi continua. Urmează să înființăm încă un hectar cu lavandă, iar anul viitor vom înființa Lavanda Land, un fel de paradis al lavandei unde vom avea cca 60 de soiuri din țară și din străinătate. Avem deja în colecție 40 din soiuri și urmează să achiziționăm restul. Inițial mi-am dorit să inaugurez Lavanda Land la Buftea, dar am revenit asupra deciziei și am hotărât înființarea lui la Suceava.“

Afacere și experiment științific

Susține cu convingere că afacerile cu lavandă sunt rentabile, dar că este foarte important atunci când vinzi o plantă să îi cunoști toate secretele, să știi ce lucrări să recomanzi de la A la Z. Mulți nu fac asta. „Noi pornim cu fișă tehnologică, suntem atenți la perioada optimă de plantare, verificăm dacă lucrările s-au desfășurat în condiții optime.“ Pentru că afacerea sa a avut și o componentă de cercetare, dacă putem spune așa, investițiile au fost destul de mari.

Obiectul cercetărilor sale a fost un soi importat pe care l-a aclimatizat la condițiile pedoclimatice din țara noastră și care urmează să primească luna aceasta, cel mai probabil, omologarea. Este vorba despre soiul de lavandă

L-MIG1 (Lavandula Intermedia). Dl Marchidan mărturisește că până a descoperit o metodă de înmulțire a butașilor care să răspundă cerințelor sale a durat, au fost multe experimente, iar costurile au fost pe măsură. Ulterior acestea s-au amortizat și s-a constatat că a meritat efortul. L-MIG1 s-a dovedit a fi un soi productiv, cu conținut ridicat de camfor, recomandat în special pentru producerea parfumurilor, detergenților și a obiectelor de decor. Începând cu anul al treilea, atunci când plantația este ajunsă la maturitate, cu acest soi se pot obține la hectar cca 22 de tone de plantă verde, iar dintr-o tonă de floare se obțin 10-11 litri de ulei, calitatea I. Producția diferă totuși în funcție și de NPK-urile din solul cu care se hrănește planta. L-MIG1 este un soi care nu se pretează la înmul­țirea prin germinare, ci doar prin butași. Butășirea se face prin ruperea altoilor de pe planta bătrână de cincișase ani. Aceștia se pun la înrădăcinat și astfel se obține răsadul.

Piața, în trend ascendent

Despre valorificarea lavandei în România cultivatorul din Buftea spune că, începând cu 2012 și datorită mediatizării acestei culturi prin canalele media, piața a început să cunoască un trend ascendent. S-a creat o educație privind produsele pe bază de lavandă și, mai nou, aproape orice produs cosmetic sau detergent are în compoziția sa uleiul prețios. Acesta poate fi extras la 24 de ore de la recoltare și are multiple întrebuințări, de la aromatizare până la folosirea lui în bucătărie pentru a da savoare limonadelor, spre exemplu. Pentru că piața s-a extins, prețurile la ulei au început să scadă. Astăzi un litru de ulei de lavandă se valorifică la prețul de aproximativ 90 de euro. Firește sunt multe de făcut pentru organizarea cultivatorilor de lavandă – în momentul de față există, spre exemplu, doar două unități unde lavanda este prelucrată în vederea extragerii uleiului –, dar tânărul antreprenor s-a implicat și în acest domeniu. Pentru a asigura o continuitate a producție în conformitate cu cererea și pentru a rezolva problema valorificării a înființat prima cooperativă agricolă a cultivatorilor de lavandă, Lavandine Oil. Momentan producția cooperativei este valorificată doar în țară, dar există dialog cu parteneri străini în vederea exportului. Dacă aceste negocieri vor avea o finalitate pozitivă va fi un plus pentru că, potrivit interlocutorului nostru, exportul este mult mai avantajos. În România un săculeț decorativ cu lavandă nu poate fi vândut cu mai mult de 7 lei, în vreme ce în Italia, spre exemplu, același săculeț costă 4 euro. Ca obiectiv pe termen mediu, George Marchidan și-a propus să înființeze și o fabrică de detergenți unde să valorifice o parte din producția de lavandă. Sunt proiecte pe care vom sta cu ochii.

„Din această toamnă mi-am propus să introduc în România o tehnologie nouă de cultivare a lavandei. Este vorba despre o tehnologie răspândită în America, dar care până acum nu a fost adoptată în țara noastră. Vom fi așadar pionieri pentru că în toamnă vom înființa prima plantație de lavandă pe baza acestei tehnologii.“

„Cultivarea lavandei este o activitate rentabilă, dar în momentul în care pleci la drum trebuie să știi ce te așteaptă. Este greu la început, dar pe parcurs se diminuează munca. Din anul al treilea lucrările se înjumătățesc. Marea problemă sunt buruienile cu care este infestat solul, în special pirul și costreiul. Terenul trebuie să fie bine drenat și cu expunere mare la lumină. Umbra nu îi face bine lavandei. Pentru un profit minim trebuie să se înceapă cu o plantație de 5.000 mp, iar investiția, inclusiv lu­crările solului, ajung la 13.000 de lei. Suma se amortizează în primii trei ani, iar din al treilea an putem vorbi chiar și despre profit.“

Laura ZMARANDA

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *