Află dacă profesia ta este reglementată în străinătate

Share Button

Dacă doriți să lucrați în altă țară din UE, în care profesia dvs. este reglementată, este posibil să nu vă puteți începe activitatea dacă nu obțineți recunoașterea oficială a calificărilor dvs. profesionale, informează Asociația Consumatorilor – Infocons.

Profesii reglementate

Ce sunt profesiile reglementate? Sunt acele profesii la care nu puteți avea acces decât dacă dețineți o anumită diplomă, dacă ați trecut o serie de examene specifice sau dacă v-ați înregistrat într-o organizație profesională. Pentru a afla ce profesii sunt reglementate în fiecare țară din UE și care sunt autoritățile competente, consultați baza de date a profesiilor reglementate. Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. De exemplu, dacă doriți să lucrați ca patiser în Germania, căutați în baza de date profesia de „Bäcker (DE)“. Dacă profesia este reglementată în țara dvs. de origine, puteți căuta mai întâi denumirea profesiei în propria limbă, pentru a găsi echivalentul acesteia în limba engleză (furnizat în cadrul descrierii). Apoi, aflați țările în care profesia respectivă este considerată reglementată folosind funcția de căutare și introducând echivalentul în limba engleză. Dacă lista de rezultate nu conține țara în care intenționați să vă mutați, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în țara respectivă. Dacă nu găsiți profesia dvs. în baza de date, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țara în care doriți să lucrați. Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți ce norme se aplică în cazul dvs.

Profesia dumneavoastră este considerată reglementată în țara de destinație, dar nu și în țara de origine.

Dovediți că ați profesat

Dacă profesia pe care o exercitați și pregătirea necesară sunt considerate reglementate în țara din UE în care doriți să lucrați, dar nu au același statut în țara de origine, țara-gazdă vă poate solicita să dovediți că ați practicat această meserie timp de cel puțin 2 ani din ultimul deceniu înainte de a vă permite să vă exercitați profesia sau chiar să prestați servicii temporare pe teritoriul său. Personalul punctelor de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țara în care doriți să lucrați vă poate ajuta să vă pregătiți dosarul, cu toate documentele justificative necesare.

Profesia dvs. este considerată reglementată în țara de origine, dar nu și în țara de destinație. Dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată în țara de destinație, o puteți exercita în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

(B. PANȚURU)

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *